Polecamy

Stajnie, boksy, wybiegi – co trzeba wiedzieć o warunkach hodowli koni?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Zalecane wymagania techniczne są dostosowywane do wielkości i typu hodowli, a także rasy posiadanych zwierząt. 

Prawidłowe warunki techniczne stajni 

Jednym z najważniejszych elementów wpływających na komfort i bezpieczeństwo hodowli koni jest wybudowanie i wyposażenie stajni dla zwierząt. W przypadku projektu stajni należy wziąć pod uwagę przede wszystkim wielkość i liczebność koni oraz kuców. Przestrzeń stajni powinna być zbudowana w taki sposób, by zwierzęta miały miejsce do swobodnego stania, jedzenia oraz przyjęcia naturalnej pozycji ciała.

Właściwie zaprojektowana stajnia powinna być wyposażona w boksy, biegalnie, system wolnowybiegowy, a także stanowiska uwiązowe. Wszystkie te elementy powinny pozwalać koniom na ruch oraz kontakt z otoczeniem i innymi zwierzętami, a także pozwalać właścicielom na łatwy dostęp do zwierząt oraz możliwość ich inspekcji i swobodnej obserwacji. Wymiary i potrzeby koni powinny być także uwzględnione w przypadku projektu poszczególnych boksów.

Boksy dla koni

Specjalnie zbudowane w stajni boksy to jeden ze sposobów utrzymywania koni w hodowli, a także stworzenia dla nich indywidualnej przestrzeni pozwalającej na komfortowe funkcjonowanie. Boksy można zaprojektować w taki sposób, by prowadziły bezpośrednio do wyjścia na zewnątrz budynku lub na korytarz zewnętrzny, czyli otwartą przestrzeń imitującą pobyt poza stajnią. W przypadku przestrzeni zewnętrznej boksy trzeba dodatkowo wyposażyć w okapy, które ochronią zwierzęta przed negatywnymi warunkami atmosferycznymi, takimi jak słońce czy deszcz.

Hodowla koni w specjalnie wybudowanych blokach pozwala im na swobodne i komfortowe funkcjonowanie, a także stały kontakt z otaczającymi je zwierzętami. W ramach poprawy warunków życia koni do każdego z boksów można dołączyć indywidualny wybieg, który zwiększa przestrzeń życiową i pozwala na realizację aktywności fizycznej konia.

Wymiary boksu powinny być dopasowane do rozmiaru zwierzęcia. Powszechnie przyjęło się, że długość najkrótszego boku pomieszczenia powinna wynosić minimum 1,5 razy wysokości w kłębie. Dla zwierząt o masie około 550 kilogramów wysokość ta powinna być dwukrotnością wysokości w kłębie, natomiast w przypadku klaczy, źrebiąt oraz ogierów musi wynosić około 2,5 raza wysokości w kłębie. 

Wybiegi dla zwierząt 

Ostatnim równie istotnym elementem związanym z warunkami bytowymi koni w hodowli jest stworzenie przestrzeni wybiegowej. Konie należą do grupy zwierząt, która wymaga stałego ruchu i aktywności fizycznej, dlatego każda hodowla powinna być wyposażona w profesjonalne wybiegi.

Idealnym rozwiązaniem są wybiegi indywidualne połączone z boksem, w którym znajduje się koń, jednak nie każdy właściciel stajni jest w stanie wygospodarować tak dużą przestrzeń. Skutecznym rozwiązaniem jest stworzenie biegalni, z której zwierzęta będą mogły korzystać w grupach. W praktyce minimalny wymiar tego typu przestrzeni wynosi 50 × 100 metrów.

Szacuje się, że konie powinny mieć dostęp do wybiegów i aktywności fizycznej od godziny do nawet kilku dziennie. Tworząc wybiegi dla koni, należy także pamiętać o masywnym i wysokim ogrodzeniu, które uniemożliwi zwierzętom ucieczkę.

Zdj. główne: Lucia Macedo/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Najbardziej ekskluzywne stadniny koni na świecie – tu sport przeplata się z biznesem i sztuką
Najbardziej ekskluzywne stadniny koni na świecie – tu sport przeplata się z biznesem i sztuką
Najbardziej luksusowe stadniny i stajnie koni z całego świata rokrocznie goszczą znamienitych gości, zwłaszcza ze świata biznesu. Do najbardziej renomowanych […]
Kryzys ich nie dotknął. Najlepiej zarabiający koszykarze NBA
Kryzys ich nie dotknął. Najlepiej zarabiający koszykarze NBA
Pandemia koronawirusa nie wpłynęła znacząco na zarobki koszykarzy NBA. Poznaj czołówkę najlepiej zarabiających gwiazd basketu!
Gastronomiczne biznesy znanych polskich piłkarzy
Gastronomiczne biznesy znanych polskich piłkarzy
Coraz więcej piłkarzy decyduje się na otworzenie własnego lokalu gastronomicznego. Modne restauracje należą m.in. do Arkadiusza Milika, Lukasa Podolskiego, Cristiano Ronaldo, czy Roberta Lewandowskiego.
Ostatnie wpisy